Einon tarina
Kuusi vuotta sitten havahduin luonnon roskaantumiseen ja mietin, että jotain on tehtävä. Aloin keräämään ja kuvaamaan roskaa ja perustin Instagramiin Roskapäivä tilin.
Tee mitä lystäät
Olen huomannut, että tekemällä omaa juttua, elämässä voi päästä pitkälle. Aloin puuhaaman intohimoisesti roskien parissa hammasteknikon päivätyöni ohessa vuonna 2018. Roskapäivästä muotoutui vuosi vuodelta tärkeämpi osa elämääni ja alkoi myös työllistämään minua. Vuodelle 2023 sain apurahan Koneen Säätiöltä, jonka avulla pääsin tekemään roskahommia täysipäiväisesti. Järjestin pääkaupunkiseudun kouluilla roskapäiviä sekä siivoustapahtumia Helsingissä. Apurahavuoden jälkeen perustin toiminimen ja nyt teen pari päivää viikossa hammasteknikon töitä ja loput viikosta on roskaa.
Mitä teen?
Ylläpidän 2018 perustamaani Roskapäivän Instagram tiliä ja informoin yleisöäni luonnon roskaantumisesta. Haluan näyttää omalla esimerkilläni kuinka helppoa luonnon ja eläinten auttaminen on. Viime vuonna aloin tekemän sisältöä myös TikTokiin, jossa tavoitan etenkin nuoria. Teen Roskapäivää rennolla tyylillä syyllistämättä roskaajia liikaa. Mottoni ”Jokainen päivä voi olla roskapäivä” tarkoittaa sitä, että voin kerätä joka päivä roskaa luonnosta, mutta se ei kuitenkaan ole pakollista. Usein poiminkin päivän aikana yksittäisiä roskia maasta ja toisinaan teen isompiakin roskaretkiä, haasteita tai tempauksia.
Yhteistyöt
Työskentelen mielelläni kaikenlaisissa luonnon roskaantumiseen liittyvissä projekteissa ja hankkeissa. Roskapäivien järjestäminen koulullla on tuttua puuhaa ja siivoustapahtumistakin on kertynyt paljon kokemusta. Teen myös jonkin verran sosiaalisen median kaupallisia yhteistöitä vastuullisten toimijoiden kanssa. Mikäli haluat minut luennoimaan luonnon roskaantumisesta tai järjestämään yrityksellesi virkistyspäivän, olethan yhteydessä niin katsotaan mitä siistiä saadaan aikaan.